Wykonanie
Dostałam ostatnio od Justynki nowy zestaw przepisów do przetestowania. Jeszcze przetaczając się przez moją kuchnię spróbowałam nowoczesną wersję
pieczarek. Spróbujcie sami zrobić coś takiego, a zdziwienie Waszych gości będzie ogromne, gdy na talerzyku obok pięknych
ciasteczek położycie
pieczarki :)PieczareczkiSkładniki:2 szklanki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej1
jajko15 dag
margaryny1/2 łyżeczki
sody6 łyżek
cukru pudruplus
kakao - pół łyżeczkiPrzygotowanie:Z wszystkich składników zagnieść ciasto na stolnicy - wyrabia się je bardzo ciekawie. Przez dużą ilość
skrobi, ciasto jest bardzo sypkie.Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki - około 3 cm :)Wyciągamy skądś starą butelkę ;) i jej gwint obtaczamy w
kakao. Każdą kulkę delikatnie nadziewamy na gwint.Układamy na mocno natłuszczonej formie i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Ciasteczek jest niewiele, ale dla smakoszy wystarczy ;)
Smacznego!