Ponieważ bardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu.Składniki:3 średnie czerwone buraki125 g sera mozarella (w kawałku)1 mały wędzony filet z kurczaka2 łyżki nasion słonecznikakilka listków świeżej bazylii1 łyżka sosu Worcestershire (ostatecznie sok z cytryny)krem balsamicznysól i pieprz do smakuBuraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone zdecydowanie są smaczniejsze. Przestudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.[Warto upiec więcej buraczków i wykorzystać je do innych dań].Mozarellę również pokroić w cienkie plasterki.Plasterki sera i buraczków ułożyć na przemian dookoła talerza. W środku ułożyć filet z kurczaka pokrojony w plasterki. Wszystko posypać ziarnami słonecznika i skropić sosem Worcestershire i polać delikatnie kremem balsamicznym. Popieprzyć i lekko posolić. Udekorować liśćmi bazylii.