ßßß Cookit - przepis na Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola

Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola

nazwa

Wykonanie

Świeża, lekka i bardzo smaczna – sałatka z moich ulubionych czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę.
Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach).
Składniki:
niewielka ilość mieszanki różnych sałat
1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony)
ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki)
75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki
50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę
2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami)
Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*:
8 połówek orzechów włoskich (lub garść :))
2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku)
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką masę. Do osobnej miseczki wlać ocet i syrop klonowy, dodać dużą szczyptę soli i mieszać tak długo, aż sól się rozpuści. Doprawić pieprzem, dodać olej i orzech i wszystko razem dokładnie wymieszać.
Ponieważ pieczone buraczki można wykorzystać na wiele sposobów proponuję od razu upiec kilka, a do sałatki użyć jednego, którego po wystudzeniu należy obrać i pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ósemki.
[Pieczenie buraków: Buraczki umyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.]
Poszczególne składniki sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.
* przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy – 100 najlepszych przepisów” S. Faller, M. Cremer
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/08/saatka-z-buraczkow-wedzonego-ososia-i.html