Wykonanie
Świeża, lekka i bardzo smaczna –
sałatka z moich ulubionych czerwonych
buraczków z
wędzonym łososiem,
serem gorgonzola i
kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing –
orzechowy vinegrette.
Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę.Przepis na
sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach).
Składniki:niewielka ilość mieszanki różnych
sałat1 średni
burak czerwony (ugotowany lub upieczony)ziarna z ½ kolby ugotowanej
kukurydzy (lub 3 łyżki
kukurydzy z puszki)75 g
wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki50 g
sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę2 łyżki
orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi
orzechami)
Dressing – vinegrette z
orzechami włoskimi*:8 połówek
orzechów włoskich (lub garść :))2 łyżki
octu z białego lub
czerwonego wina1 łyżka
syropu klonowego3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno
oleju z
orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku)
sól i świeżo mielony
czarny pieprzOrzechy utrzeć w moździerzu na gładką masę. Do osobnej miseczki wlać
ocet i
syrop klonowy, dodać dużą szczyptę
soli i mieszać tak długo, aż
sól się rozpuści. Doprawić
pieprzem, dodać
olej i
orzech i wszystko razem dokładnie wymieszać.Ponieważ pieczone
buraczki można wykorzystać na wiele sposobów proponuję od razu upiec kilka, a do sałatki użyć jednego, którego po wystudzeniu należy obrać i pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ósemki.[Pieczenie
buraków:
Buraczki umyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić
oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie.
Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.]Poszczególne składniki
sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym
czarnym pieprzem.
* przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy – 100 najlepszych przepisów” S. Faller, M. Cremer