ßßß
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.2 duże jajka275 g mąki pszennej100 g roztopionego masła200 g cukru120 ml mleka1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką)2 łyżeczki proszku do pieczenia1 duża szczypta sody oczyszczonejszczypta soliPomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego.Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać.Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką.Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1 , 5 cm od brzegu.Piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i babeczki przełożyć na kratkę do ostygnięcia.Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań.
Krem:200 ml śmietany kremówki 36%125 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudrudodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccinoewentualnie barwnik spożywczyŚmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i dodatki i jeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki.Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku
Babeczki z dodatkiem konfitury wiśniowej i kremem z sokiem wiśniowym i barwnikiem
Babeczki z dodatkiem dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem