Wykonanie
Dziś kolejna porcja
szparagów :) Tym razem z
jajkami, które podobnie zrobiłem jak w przepisie
Jajko poSadzone na Lollo Bionda oraz z moją ulubioną
szynką szwarcwaldzką :)Sezon na
szparagi nie trwa długo, także trzeba wykorzystać okazję i najeść się na cały rok :)
Składniki :6
zielonych szparagów2
jajka3 plastry
szynki szwarcwaldzkiej1 rzo dkiewka
Przyprawy :
pieprz czarnySzparagi płuczemy, osuszamy, odłamujemy końcówki i odcinamy kilka plasterków
szparagów.Tak jak ostatnio do zrobienia
jajek użyłem okrągłą, metalową obręcz - wykrojnik. Od
spodu nałożyłem pod nią folię do pieczenia i ścisnąłem na ściance gumkami recepturkami.
Rzodkiewkę myjemy i kroimy w kostkę.Na spód obręczy układamy plastry
szynki szwarcwaldzkiej i wbijamy na nie 2
jajka.Posypujemy je
pieprzem, kawałkami
rzodkiewki i kilkoma plasterkami
szparagów. Układamy wykrojnik na 1 poziomie parowaru, na 2 poziomie na folii aluminiowej
szparagi.Włączamy parowar na 10 minut.
Po wyłączeniu
szparagi układamy na talerzu, delikatnie wyjmujemy wykrojnik przez ściereczkę, żeby się nie oparzyć, zdejmujemy gumki, przekładamy
jajka na
szparagi.
Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Przepis bierze udział w akcji :Pozdrawiam i smacznego.Adam