ßßß Cookit - przepis na Relacja z Targów World Food Warsaw 2015

Relacja z Targów World Food Warsaw 2015

nazwa

Wykonanie

W dniach 14-16 kwietnia w Warszawskim Centrum EXPO XXI odbyły się Międzynarodowe Targi Żywności i Napojów WorldFood Warsaw. To druga edycja tych targów. Było to wielkie wydarzenia dla branży spożywczej, które skupiło w jednym miejscu profesjonalistów związanych z produkcją żywności z całego świata.
Przez trzy dni targów, oprócz możliwości odwiedzenia prawie 200 stoisk wystawców z najróżniejszymi produktami polskich i zagranicznych firm, można było również wziąć udział w debatach, konferencjach i wysłuchać wielu prelegentów na Forum Dyskusyjnym.
Targi World Food Warsaw to świetna okazja do nawiązania nowych kontaktów biznesowych, wymiany doświadczeń, znalezienia nowych rynków zbytu, czy zapoznania się z nowymi produktami, trendami czy technologiami.
Dla mnie osobiście targi były świetną okazją do poznania nowych produktów, nowych smaków, nowych firm, zarówno tych naszych rodzimych, jak i tych, które dopiero wchodzą na polski rynek, albo jeszcze ich nawet nie ma.
Czasami jesteśmy przyzwyczajeni do jakiegoś producenta i nawet widząc w sklepie ciekawy produkt innej marki, nie kupujemy go. Targi to dla mnie dobra okazja, aby poznać nowe firmy i produkty. Prawie na każdym stoisku były degustacje, można było porozmawiać z pracownikami i dowiedzieć się wiele o produkcie, miejscach dystrybucji i ogólnie ciekawych informacji o danej firmie.
Jednym z takich produktów, do którego po targach się przekonałem, a nie próbowałem nigdy wcześniej była herbata Basilur Tea. Nie pamiętam już ile tam herbat wypiłem, ale kilka ich było :) Obsługa stoiska była bardzo przemiła i mnie nie przegoniła :) , mimo kilku podejść po nową herbatę :)
Jest to najwyższej jakości herbata cejlońska klasy premium pochodząca w 100% ze Sri Lanki. Oprócz świetnego smaku, jej opakowania robią niesamowite wrażenie. Jakby mi ktoś powiedział, że dostał herbatę na prezent, to bym się lekko zdziwił, ale tak zapakowaną herbatę i o takim smaku, to ja chciałbym co rok pod choinką znajdować, albo i częściej ;) Poniżej zdjęcia jak pięknie jest ta herbata zapakowana :)
Drugim miejscem na którym byłem więcej niż raz to stoisko Thai Trade Center Warsaw, to tajlandzka organizacja rządowa, która wspiera stosunki gospodarcze między tajskimi eksporterami, a potencjalnymi importerami. Oczywiście importować nic nie zamierzam w tej chwili, ale Mistrza Kuchni Tajskiej mieli świetnego :) Było bardzo smacznie :) a dodatkowo dostałem broszurkę z kilkoma tajskimi przepisami, które na pewno kiedyś wykorzystam :)
Oblegane było stoisko Carlsberg Polska, który promował markę piwa Grimbergen. Piwa nie próbowałem, bo przyjechałem samochodem, ale oprócz zainteresowania piwem, uwagę wszystkich przyciągała bardzo sympatyczna, choć momentami wstydliwa sowa ;)
Kolejnym ciekawym produktem, który widziałem często w sklepach, ale po niego nie sięgnąłem, były produkty firmy Sys Dania Babci Zosi. Są to zupy, placki, dania z kaszy i ryżu, które składają się wyłącznie z naturalnych surowców. Bardzo proste w przygotowaniu i w sam raz na szybki obiad :) Choć ja osobiście wole sam gotować, może Was one zainteresują :) Zupa z soczewicy przepyszna, pomidorowa zresztą też :)
Ciekawy w smaku, jak i w konsystencji był również napój Mogu Mogu, jest to połączenie soku z owoców z kawałkami żelków kokosowych :)
Również Imbiriada smakowała wyśmienicie. To niegazowany napój z imbirem, miodem i witaminą C.
Świetnych stoisk było wiele i mógłbym tak o każdym choć kilka zdań opowiadać. Poniżej zdjęcia kolejnych wystawców, których produkty mnie zainteresowały. Między innymi są to produkty Intenson, Hanoju, Pachniczówka, Chumak, Meat Makers, Vita Corn, Live Berry i wielu innych.
W trakcie targów odbywał się Konkurs, w których nagrodą były Złote Medale Targów WorldFood Warsaw.
Celem konkursu, jest promocja najlepszych produktów w danych kategoriach.
Wśród zdobywców Złotego Medalu znaleźli się:
– firma Fresh Nuts GmBH za produkt BBQ Maize
– firma STO Pudov za produkt Buckwheat flour
– firma Scelta Mushrooms BV za produkt Snex
– firma Carlsberg za Grimbergen
– OSM w Kransnymstawie za chłodnik 500 g
– Basilur Tea za herbatę Książka Vol.I (niebieska) w puszce 100g liściasta
– PPHU Vitacorn Sp z o.o. za Trój-Pak (pakiet z trzema i olejami o pojemności 100ml każdy – olej z pestek dyni, olej rzepakowy i olej z orzecha włoskiego)
– Khortytsa- Otobus Sp z o.o. za wódkę Khorysta Platinum i Khorysta Ice
– firma Intenson za młody jęczmień – trawę suszoną mieloną (Hordeum vulgare L.)
– PHUP „Jędrzejczak” Maciej Jędrzejczak za comber dojrzewający z jelenia
Debiut zagraniczny:
– firma CRAMA Ratesti z Rumunii za wino Cabernet Sauvignon
Debiut polski:
– Wild Grass sp. z o.o. sp.k. za ChaiMate – naturalny napój gazowany z wysoką zawartością kofeiny
Wyróżnienia targowe:
– Semco SGNiP za olej z nasion wiesiołka
– Jantar za serię produktów ekologicznych
– Varenos pienelis UAB za „Yummy” curd cheese covered in chocolate vanilla taste
Wody Mineralne Ostromecko Leszek Bokiej za wodę mineralną Ostromecko
– New Products Group za Shake Daiquiri
Media branżowe:
– Nowa Wieś Europejska
Druga edycja Międzynarodowych Targów Żywności i Napojów WorldFood Warsaw to na pewno duży sukces organizacyjny, a także promocja Polski i naszych produktów na rynkach zagranicznych. Z roku na rok targi będą stawały się coraz większe i coraz więcej wystawców będzie chciało tu przyjechać. A zdobycie Złotych Medali Targów, na pewno jest świetną promocją dla wyróżnionych.
Nie wątpię, że wiele kontraktów i wiele nowych ciekawych ofert oraz kontaktów biznesowych udało się wystawcom i odwiedzającym nawiązać. Targi na pewno wszystkim wystawcom pomogły w dalszym rozwoju i promocji, a także rozpoznawalności na rynku.
Mi osobiście też dużo dały i mam nadzieję, że w kolejnej edycji też będę mógł uczestniczyć. A Was zachęcam do śledzenia strony targów WorldFood Warsaw , a także ich profilu na Facebooku .
Kto będzie mógł uczestniczyć za rok, serdecznie polecam :)
Pozdrawiam
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/05/relacja-z-targow-world-food-warsaw-2015.html