Wykonanie
Pod koniec lutego miałem wielką przyjemność uczestniczyć w VII edycji targów Expo Sweet, są to największe targi cukiernicze i lodziarskie w Polsce.Wszyscy uwielbiający
lody,
torty, ciasta mogli poczuć się przez te 4 dni targów jak w raju :)
Lody na każdym kroku i to tak wspaniałe, że ciężko się oprzeć :D Przez 2 dni, które byłem, zjadłem tylko 1
loda i 1 gofra :D Ciężko się odmawia pięknym hostessą, które co kilka metrów się uśmiechają i zachęcają do spróbowania
lodów i deserów właśnie u nich, ale jakoś się udało i nie przytyłem za dużo po targach ;)Firm wystawiających się na targach było bardzo dużo, zarówno tych ze sprzętem specjalistycznym do produkcji
lodów po najróżniejsze
wafle i opakowania. Na pewno głównymi zainteresowanymi targami są firmy z branży lodziarsko - cukierniczej, bo to dla nich są one organizowane i takie targi są wspaniałym miejscem do poszerzenie kontaktów biznesowych i nowych kontraktów.
Przy okazji Expo Sweet odbywa się wiele imprez, które warto zobaczyć.Pierwszego dnia odbywały się Polskie Eliminacje World Chocolate Masters. Z bliska można było podziwiać przy pracy najlepszych cukierników w Polsce, robi to niesamowite wrażenie. Zawody, w których oceniającymi było międzynarodowe jury składające się, z samych znakomitych Mistrzów Cukiernictwa wygrał Łukasz Anioł i będzie reprezentował Polskę w finale w Paryżu. Osobiście kibicowałem jedynej kobiecie w stawce uczestników Weronice Stimma, ale Łukasz był widocznie lepszy :)
Oprócz imprez codziennych na stoisku "forum" można było uczestniczyć w różnych pokazach i warsztatach na stoiskach wystawców.
Między innymi były to :pokazy sushi
lodowego z wykorzystaniem
lodów wytrawnychmalowania arcydzieł światowego malarstwa na lodachdekoracja ciast i
ciasteczek z użyciem mas
cukrowychdekorowanie
tortów przy pomocy aerografu
Mi udało się uczestniczyć w warsztatach na stoisku
marki Kruszwica. Pod
okiem Mistrza Świata Cukierników Mieczysława Chojnowskiego zrobiłem
czekoladę :D Pierwsze pytanie Mistrza, czy robiłem kiedyś
czekoladę, mówię, że nie :) a po chwili zastanowienia, no
czekolady nie, ale pracując w Wedlu robiłem nadzienie do
czekolad nadziewanych i Pawełków :D Więc wyszło, że trochę o
czekoladzie jednak wiem i poniekąd zrobiłem jej już trochę w życiu :)Moja
czekolada, to ta niżej :) Pyszna mi wyszła :D
Miałem również przyjemność zamienić kilka słów z Mistrzem Polski Cukierników Pawłem Małeckim - współpracującym z Kuchnią Lidla.
Drugiego dnia było równie ciekawie. Odbywały się VII Lodziarskie Mistrzostwa Polski i Puchar Polski w Carvingu. Niestety musiałem być w pracy i nie widziałem jak tworzą się te cuda. A efekty pracy Carvingu bardzo lubię oglądać i mam nadzieję, że kiedyś się choć trochę nauczę tego fachu :) bo robi niesamowite wrażenie :)Puchar Polski wygrała Dominika Sadowska, a jedną z konkurencji było wyrzeźbienie w
arbuzie loga targów Expo Sweet, gdybym był pewnie bym jej kibicował :)
W równolegle odbywających się Lodziarskich Mistrzostwach Polski zwyciężyli Paweł Petrykowski i Przemysław Putynkowski, uczestnicy musieli przygotować cztery rodzaje
lodów.Trzeci dzień to kolejne Mistrzostwa Polski tym razem w Przygotowaniu Deseru. Startowało w nich aż 18 zespołów, a głównym składnikiem miało być
jabłko. Wygrali w nich Michał Wiśniewski i Marcin Świerkosz.Czwartego dnia odbywały się Mistrzostwa Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.Uczestnicy musieli zrobić tort, a także sześć porcji deseru. Najlepiej poradzili sobie
Anna Bałos i Konrad Stanaszek z Zespołu Szkół im. W. Witosa - Sucha Beskidzka.Przez wszystkie dni targów odbywał się również Konkurs - Wystawa
Tortów Okolicznościowych.Poniżej kilka zdjęć tych dzieł sztuki :) Konkurs wygrał Damian Wiśniewski, którego tort był zainspirowany samurajską zbroją. Znów mój faworyt nie wygrał :D , no ale trudno, jak dla mnie było co najmniej 10
tortów, którym można by przyznać pierwsze wspólne miejsce :) Mi najbardziej podobał się ten z drugiego miejsca, tort Weroniki Cichosz.
Przy wejściu na targi była wystawa
czekoladowych jajek wielkanocnych, które zostały zrobione przez różnych Mistrzów Cukiernictwa przy pomocy znanych osób.
Codziennie odbywały się również bezpłatne warsztaty i szkolenia dla osób z branży.
Moim zdaniem to świetna impreza, na którą warto za rok i w kolejne edycję się wybrać. Można z bliska zobaczyć przy pracy Mistrzów Cukiernictwa, Carvingu, Lodziarstwa oraz
młode talenty, o których w przyszłości na pewno będzie głośno. A także nauczyć się wielu rzeczy oraz oczywiście skosztować cudownych nowych smaków :) Za rok postaram się wygospodarować więcej czasu i w większym jeszcze stopniu uczestniczyć w tych targach :)Chcecie być na bieżąco w sprawach kolejnych targów, zapraszam na witrynę internetową Expo Sweet i ich profil na facebooku :)PozdrawiamAdam