ßßß
Bakłażana na pewno nie wszyscy lubią, ale myślę, że to tylko kwestia odpowiedniego przygotowania, pozbycia się goryczki za pomocą wspomnianej soli, użycia odpowiednich przypraw lub w połączeniu z produktami, które będą do niego pasować. Może kogoś przekona też, że jest uważany za afrodyzjak :)
Składniki :1 bakłażan1 pomidorpuszka 125g sardynek w oleju4 łyżeczki cebulek perłowych Silver2 łyżeczki kaparówPrzyprawy :currypieprz czarnysól
Bakłażana myjemy i kroimy na grubsze plasterki. Układamy na talerzu i posypujemy dosyć obficie solą. Po 0,5-1 godziny wylewamy wodę, która się na nich zebrała i płuczemy porządnie plastry pod wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. U mnie wyszły 2 godziny, bo zająłem się innym daniem, możecie ten czas spokojnie skrócić do podanej wyżej.
Wstawiamy plastry na kawałkach folii aluminiowej do parowaru i włączamy go na 15 minut.W tym czasie parzymy wrzątkiem pomidora, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki.Sardynki wyjmujemy z puszki i również kroimy na kawałeczki i dokładamy do pomidorów, dodajemy również cebulkę perłową i kapary. Wszystko przyprawiamy pieprzem czarnym, curry i mieszamy.
Po 15 minutach nakładamy bakłażana na talerz i na każdy plaster przygotowaną mieszankę pomidorowo-sardynkowo-cebulkowo-kaparową :) Najlepiej zjeść póki bakłażan ciepły :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam