Wykonanie
Przedwczoraj w kuleczkach był
amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok
amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa.Tak samo jak
amarantus nazywana złotem Inków, a także świętym zbożem Inków czy
matką zbóż.Dziś podobno
mówi się na nią super ziarno przyszłości. Co trzeba zaznaczyć, posiada podobną wartość odżywczą do
amarantusa.
Przepis miał być trochę bogatszy, ale
pieczarki leżały 2-3 dni w lodówce i stwierdziłem w czasie obierania, że się nie nadają. Była też
cukinia, ale się nie zmieściła na talerz i zjadłem ją oddzielnie :) Więc w przepisie nie umieszczę :) Na pewno
będę częściej robił, bo quinoa ma ciekawy smak, także na następny raz się pewnie
cukinia załapie,
pieczarki może też :)
Składniki :4 łyżki quinoa1
ogórek świeży5
pomidorków cherry1
papryka żółta1
papryka czerwonaoliwa z oliwekszczypiorekPrzyprawy :
pieprz czarnynatka pietruszkiPapryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki.
Pomidorki myjemy.
Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy
wodą ( mi trochę uciekło, bo nie mam aż z tak drobnymi :) ) Po czym przesypujemy ją do pojemnika na
ryż, dolewamy do niej łyżkę
oliwy z oliwek i zalewamy wrzątkiem ok. 0,3-0,5 cm ponad jej poziom, ziarna muszą wchłonąć całą
wodę. Włączamy parowar na 25-30 minut.
Na 10-15 minut przed końcem parowania na 2 poziom na tackach aluminiowych wstawiamy warzywa.Uważajcie, żeby się nie oparzyć, mi tym razem nie udało się zrobić tego bez poparzeń :) i palec chwilę bolał :)
Jak wszystko już jest w parowarze, myjemy
szczypiorek i drobno kroimy. Jak skończy się parować, przekładamy wszystko na talerz. Można wszystko wymieszać, można ułożyć jak ja, bez różnicy :)Troszkę cieplej się robi, jak na talerzu tak kolorowo, mimo mrozu za oknem :)Po nałożeniu delikatnie posypałem quinoa
pieprzem czarnym i
natką pietruszki ( nie miałem świeżej, więc użyłem z paczki) jak macie, możecie użyć świeżej :) i posypujemy wszystko
szczypiorkiem.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeśli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.AdamPrzepis bierze udział w akcji :