Wykonanie
Ostatnio zatęskniłam za kuchnią mamy:)Składniki:~5-6 średnich
ziemniaków,~1
jajko,~2 średnie
cebule,~ 2 ząbki
czosnku,~pieprz,
sól,~ew. łyżka
mąki ziemniaczanej,~2 łyżki
oleju,~5-6
pieczarek.
Wykonanie:
Ziemniaki ścieramy na grubych oczkach (ścierając na małych,
ziemniaki puszczą dużo
wody i trzeba będzie posiłkować się x-ilością
mąki), ja szybko starłam je w robocie kuchennym. Do
ziemniaków wbijamy
jajko,
czosnek przeciskamy przez praskę,
cebulę kroimy drobno, doprawiamy i mieszamy dokładnie. Jeżeli widać
wodę należy dodać łyżkę
mąki ziemniaczanej, która ja wchłonie.Podgrzewamy
olej i wykładamy 2-3 cm grubości placki na patelnie, smażąc je z dwóch stron. Można również je upiec w piekarniku wstawiając na ok 30 mn. w temp 180 stopni.Na patelni smażymy na łyżce
oleju pokrojone w plastry
pieczarki z jedną
cebulą (doprawiamy
pieprzem i
solą).