Wykonanie
Czyli idealny pomysł na niedzielny obiad.W tygodniu raczej wolę zjeść coś na szybko, bo gdy wracam z pracy, nie ma już czasu by coś godzinami przygotowywać. Potrawka jako niedzielna potrawa sprawdza się znakomicie. Chociaż przygotowanie nie jest czasochłonne, to jednak trzeba poczekać, aż ugotuje się
kurczak i gotowy będzie również
bulion do sosu. Dlatego takie posiłki serwuję, gdy mam trochę czasu w zanadrzu;)

Co potrzebujemy:
Bulion1 l
wodywłoszczyzna (
por,
korzeń pietruszki,
marchewka,
seler)kawałki
kurczakaświeża
natka pietruszki1/4
cebuliSos2 chochelki
bulionu2
żółtka1/2 szklanki
jogurtu greckiego/
śmietany 12%1/2
cytrynysól i
cukieropcjonalnie:
mąka do zagęszczenia+
ryż1. Przygotowujemy
bulion. Kawałki
kurczaka zalewamy
wodą, wrzucamy
cebulę,
włoszczyznę oraz posiekaną
natkę pietruszki (mała garść). Gotujemy przez około 1-1,5 h.2. Sos. Do garnuszka wlewamy dwie chochelki przygotowanego wcześniej
wywaru. 4 łyżki
mąki mieszamy z
wodą i dodajemy do
bulionu. Zagotowujemy, a następnie dolewamy
żółtka wymieszane ze
śmietaną. Wsypujemy 2-3 łyżeczki
cukru i solimy. Wyciskamy
sok z cytryny. Całość jeszcze przez chwilę gotujemy.Sos podajemy z
ryżem, do tego polecam
marchewkę lub
groszek.SMACZNEGO ;)