Wykonanie
Nie robiłam wcześniej pierogów, bo wydawało mi się to bardzo skomplikowane i pracochłonne.Okazuje się, że byłam w ogromnym błędzie.Pyszne ciasto pierogowe można zrobić już z dwóch składników. Wystarczy
mieć w domu
mąkę i
wodę :) w środek wkładamy sobie np. słodkie
śliwki, albo przygotowujemy wytrawny farsz.Pod każdą postacią wychodzą super.Nie wiem czy jeszcze kiedyś kupię pierogi w paczce :D

Co potrzebujemy: (ok 35 sztuk)Ciasto0,5 kg
mąki300 ml ciepłej
wodyszczypta
soliFarsz450 g
szpinaku1
filet z kurczaka5 ząbków
czosnkuok 30 g
serka topionegopół dużej
cebuliprzyprawy (np.
sól,
pieprz cytrynowy,
zioła,
paprykę mieloną)1. Na łyżeczce
masła podsmażamy poszatkowaną
cebulę i
czosnek. Dodajemy drobno pokrojony
filet z kurczaka, a gdy się podsmaży -
szpinak. Smażymy przez około 10 minut i wrzucamy
serek topiony. Gdy się rozpuści, odstawiamy farsz.2. Przygotowujemy ciasto. Do przesianej
mąki, wlewamy ciepłą, przegotowaną
wodę i dodajemy szczyptę
soli. Całość dokładnie wyrabiamy. Możemy dodać jeszcze
mąkę lub
wodę, w razie potrzeby.Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.3. Na ciasto wykładamy po łyżce farszu i lepimy pierożki. Wrzucamy do wrzącej, osolonej
wody i gotujemy przez około 3 minuty od wypłynięcia, co jakiś czas mieszając.Najlepiej smakują
solo ;)SMACZNEGO ;]