Wykonanie
Wczoraj wykonałam kolejne podejście do upieczenia
chleba bezglutenowego...Co prawda miał być gryczany, ponieważ tę
mąkę lubię najbardziej, ale wyszedł mieszany:)Taki właśnie przepis - z użyciem mieszanki mąk bezglutenowych - postanowiłam wypróbować.I nie żałuję,ponieważ spróbowałam wczoraj (chyba) najlepszego
chleba bezglutenowego na świecie:)

Przepis jest bardzo prosty.Z użyciem
drożdży i kilku mąk bezglutenowych.No i oczywiście ziaren. Takich, jakie lubimy najbardziej.Polecam bardzo.Pozdrawiam,A.P.S. Przepis dzięki True Taste Hunters.

Składniki:500 g mąk bezglutenowych(u mnie: 300 g
mąki gryczanej, 120 g
mąki ziemniaczanej, 80 g
mąki z
ciecierzycy)13 g
drożdży instant3 łyżki
siemienia lnianego4 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżka czarnego
sezamu2 łyżki pestek dyni1 łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżeczki
cukruok. 550 ml lekko ciepłej
wodyPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.Ciasto ponownie zamieszać i przełożyć do formy wysmarowanej
olejem i oprószonej
mąką.Ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (góra-dół) przez ok. 50 minut.Wystudzić przed krojeniem.Smacznego!