ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy mieszany

Chleb bezglutenowy mieszany

nazwa

Wykonanie

Wczoraj wykonałam kolejne podejście do upieczenia chleba bezglutenowego...
Co prawda miał być gryczany, ponieważ tę mąkę lubię najbardziej, ale wyszedł mieszany:)
Taki właśnie przepis - z użyciem mieszanki mąk bezglutenowych - postanowiłam wypróbować.
I nie żałuję,
ponieważ spróbowałam wczoraj (chyba) najlepszego chleba bezglutenowego na świecie:)
Przepis jest bardzo prosty.
Z użyciem drożdży i kilku mąk bezglutenowych.
No i oczywiście ziaren. Takich, jakie lubimy najbardziej.
Polecam bardzo.
Pozdrawiam,
A.
P.S. Przepis dzięki True Taste Hunters.
Składniki:
500 g mąk bezglutenowych
(u mnie: 300 g mąki gryczanej, 120 g mąki ziemniaczanej, 80 g mąki z ciecierzycy)
13 g drożdży instant
3 łyżki siemienia lnianego
4 łyżki ziaren słonecznika
1 łyżka czarnego sezamu
2 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru
ok. 550 ml lekko ciepłej wody
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce.
Miskę przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut.
Ciasto ponownie zamieszać i przełożyć do formy wysmarowanej olejem i oprószonej mąką.
Ponownie pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (góra-dół) przez ok. 50 minut.
Wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2015/06/chleb-bezglutenowy-mieszany.html