ßßß Cookit - przepis na Halloumi z pomidorami

Halloumi z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ser halloumi często gości w mojej kuchni, najczęściej w sałatkach.
Najlepiej smakuje grillowany lub zrumieniony na patelni.
W takiej postaci doskonale pasuje do świeżych pomidorów, które idealnie podkreślają smak sera.
Przystawka z serem halloumi przypomina klasyczne caprese i taki też był mój zamysł
- aby mozarellę zastąpić moim ulubionym serem.
Taka wersja jest równie smaczna, jeśli nie smaczniejsza...:)
Przygotowanie takiej przystawki/sałatki/przekąski zajmuje max 5 minut.
Halloumi z pomidorami będzie smacznym dodatkiem do potraw z grilla.
Albo nawet nie dodatkiem, a głównym bohaterem,
ponieważ ser ten można grillować lub dodawać do szaszłyków zamiast mięsa.
A przy tym jest bardzo smaczny:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (2 porcje):
1 opakowanie sera halloumi
2 duże pomidory
listki świeżej bazylii
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pomidory pokroić na plasterki.
Ser pokroić na plasterki podobnej grubości jak pomidory.
Plasterki sera zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.
Na talerzu ułożyć na przemian: plasterek pomidora, listek bazylii, plasterek sera.
Całość skropić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/05/halloumi-z-pomidorami.html