Wykonanie
Ser halloumi często gości w mojej kuchni, najczęściej w sałatkach.Najlepiej smakuje grillowany lub zrumieniony na patelni.W takiej postaci doskonale pasuje do świeżych
pomidorów, które idealnie podkreślają smak
sera.
Przystawka z
serem halloumi przypomina klasyczne caprese i taki też był mój zamysł- aby
mozarellę zastąpić moim ulubionym
serem.Taka wersja jest równie smaczna, jeśli nie smaczniejsza...:)
Przygotowanie takiej przystawki/sałatki/przekąski zajmuje max 5 minut.
Halloumi z
pomidorami będzie smacznym dodatkiem do potraw z grilla.Albo nawet nie dodatkiem, a głównym bohaterem,ponieważ
ser ten można grillować lub dodawać do szaszłyków zamiast
mięsa.A przy tym jest bardzo smaczny:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki (2 porcje):1 opakowanie
sera halloumi2 duże
pomidorylistki świeżej
bazyliioliwa z oliweksok z cytrynysól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Pomidory pokroić na plasterki.
Ser pokroić na plasterki podobnej grubości jak
pomidory.Plasterki
sera zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni.Na talerzu ułożyć na przemian: plasterek
pomidora, listek
bazylii, plasterek
sera.Całość skropić
sokiem z cytryny,
oliwą z oliwek i doprawić
solą oraz
pieprzem.Smacznego!