Wykonanie
Dzisiaj wracam smakiem i myślami do mojego pierwszego ciasta, jakie upiekłam w życiu.To szarlotka ... ciasto, które często
jadłam w rodzinnym domu. Obowiązkowe w sezonie jesiennym. Pyszne i pachnące:)
Długo poszukiwałam idealnego przepisu na ciasto, które byłoby lekkie, delikatne i oczywiście pyszne. Wydaje mi się, że znalazłam:) Po wielu próbach i błędach oczywiście:)
Mimo, że szarlotka wydaje się być bardzo prostym
ciastem, to jednak nie zawsze się udaje.Dla mnie podstawa to pyszne i
świeże jabłka.Jeśli
owoce będą niesmaczne - nawet świetne ciasto się nie obroni...
Szarlotka to jedno z ulubionych słodkich ciast mojej rodziny. Jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, a zapach, jaki unosi się w kuchni podczas pieczenia jest niepowtarzalny. Polecam bardzo:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:5
jabłek + kilka łyżek
cukru +
cynamon + sok z połowy
cytryny250 g
mąki pszennej90 g
cukru125 miękkiego
masła1 duże
jajkoPrzygotowanie:
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Przełożyć do rondelka i dusić ok. 10 min z
cukrem,
sokiem z cytryny i
cynamonem. Ostudzić.Przygotować ciasto:
masło z
cukrem utrzeć na puszystą masę. Wbić
jajko i ubijać do połączenia się składników. Dodać przesianą
mąkę i mieszać jeszcze kilka sekund do uzyskania jednolitej konsystencji. Włożyć do lodówki na 30 min., aby ciasto "odpoczęło".Po odpoczynku ciasto podzielić na 3 części.2 z nich połączyć, rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyłożyć nim formę natłuszczoną
masłem i oprószoną
bułką tartą. Dodać
jabłka.Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Ułożyć na jabłkach.Piec przez ok. 30-35 min. w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.Smacznego!