Wykonanie
Ostatni tydzień minął mi pracowicie i niestety boleśnie - głównie na walce z kontuzją... Ale mimo to nikt nie mógł mnie odkleić od kuchni... Tak już mam:) W związku z tym dzisiaj propozycja na przystawkę lub lekką kolację -
sałatka z pieczonymi
burakami,
serkiem kozim i
rukolą. Do
buraków mam słabość, za pieczoną ich wersją przepadam... Dlatego dla mnie jest to danie idealne:)
Wszystko na tym talerzu jest zdrowe i łatwo dostępne. No i te kolory... Rubinowy
burak, zielona
rukola i śnieżnobiały kozi
serek... Nie wiem jak Wy, ale ja najpierw jem oczami...:)
Inspiracją do powstania tej przystawki była prezentowana już kiedyś przeze mnie na blogu
sałatka z pieczonym
burakiem i
serem pleśniowym (zobacz). Zarówno w jednym, jak i drugim daniu najwięcej czasu zajmuje przygotowanie pieczonych
buraków, które w piekarniku potrzebują 45-60 minut. Reszta to już "
bułka z
masłem":)
Po zdjęciach widać, że
sałatka dzielnie pozowała wieczorową
porą...Cieszę się, że w ogóle udało mi się coś uwiecznić:)Jeśli lubicie pieczone
buraki to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu:)Pozdrawiam,
Asia ♡Składniki (na 2 porcje):2 duże lub 4-6 małych, czerwonych
burakówopakowanie
serka koziegoćwierć szklanki uprażonych
orzeszków piniowychrukolanatka pietruszkioliwa z oliweksól i
pieprzczerwony
ocet winnyPrzygotowanie:
Buraki płuczemy, osuszamy i nacieramy
oliwą z oliwek. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Warzywa pieczemy ok. 45-60 minut (zależy, czy używamy
młodych, czy "starych". Jeśli
młodych - będzie krócej). Co jakiś czas możemy sprawdzać, w jakim są stanie nakłuwając je widelcem.
Buraki będą gotowe, jeśli będzie można wbić widelec, ale czuć będziemy pewien
opór. Pieczemy je al dente.Upieczone
buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
Rukolę płuczemy i osuszamy.Przygotowujemy dressing: łączymy ze sobą ok. 50 ml czerwonego
octu winnego, ok. 75-100 ml
oliwy z oliwek,
sól i
pieprz.Na talerzu układamy plasterki
buraka i polewamy je dressingiem. Dokładamy na środku
rukolę i kawałki
serka koziego. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi,
natką pietruszki i czarnym, swieżo mielonym
pieprzem.Smacznego! ♡