ßßß Cookit - przepis na Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serkiem i rukolą

Sałatka z pieczonym burakiem, kozim serkiem i rukolą

nazwa

Wykonanie

Ostatni tydzień minął mi pracowicie i niestety boleśnie - głównie na walce z kontuzją... Ale mimo to nikt nie mógł mnie odkleić od kuchni... Tak już mam:) W związku z tym dzisiaj propozycja na przystawkę lub lekką kolację - sałatka z pieczonymi burakami, serkiem kozim i rukolą. Do buraków mam słabość, za pieczoną ich wersją przepadam... Dlatego dla mnie jest to danie idealne:)
Wszystko na tym talerzu jest zdrowe i łatwo dostępne. No i te kolory... Rubinowy burak, zielona rukola i śnieżnobiały kozi serek... Nie wiem jak Wy, ale ja najpierw jem oczami...:)
Inspiracją do powstania tej przystawki była prezentowana już kiedyś przeze mnie na blogu sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym (zobacz). Zarówno w jednym, jak i drugim daniu najwięcej czasu zajmuje przygotowanie pieczonych buraków, które w piekarniku potrzebują 45-60 minut. Reszta to już "bułka z masłem":)
Po zdjęciach widać, że sałatka dzielnie pozowała wieczorową porą...
Cieszę się, że w ogóle udało mi się coś uwiecznić:)
Jeśli lubicie pieczone buraki to ta propozycja powinna przypaść Wam do gustu:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki (na 2 porcje):
2 duże lub 4-6 małych, czerwonych buraków
opakowanie serka koziego
ćwierć szklanki uprażonych orzeszków piniowych
rukola
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól i pieprz
czerwony ocet winny
Przygotowanie:
Buraki płuczemy, osuszamy i nacieramy oliwą z oliwek. Każdy z osobna zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Warzywa pieczemy ok. 45-60 minut (zależy, czy używamy młodych, czy "starych". Jeśli młodych - będzie krócej). Co jakiś czas możemy sprawdzać, w jakim są stanie nakłuwając je widelcem. Buraki będą gotowe, jeśli będzie można wbić widelec, ale czuć będziemy pewien opór. Pieczemy je al dente.
Upieczone buraki studzimy, a następnie obieramy ze skórki i kroimy na plasterki.
Rukolę płuczemy i osuszamy.
Przygotowujemy dressing: łączymy ze sobą ok. 50 ml czerwonego octu winnego, ok. 75-100 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz.
Na talerzu układamy plasterki buraka i polewamy je dressingiem. Dokładamy na środku rukolę i kawałki serka koziego. Całość posypujemy uprażonymi orzeszkami piniowymi, natką pietruszki i czarnym, swieżo mielonym pieprzem.
Smacznego! ♡
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/09/saatka-z-pieczonym-burakiem-kozim.html