ßßß Cookit - przepis na Sałatka z tuńczykiem, fasolą i kiszonymi ogórkami (bezglutenowa)

Sałatka z tuńczykiem, fasolą i kiszonymi ogórkami (bezglutenowa)

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na fantastyczną sałatkę i co najważniejsze, z natury swej bezglutenową. Ten przepis, to też kolejna podróż w głąb kulinarnych wspomnień. Podobną sałatkę przyrządzała moja szefowa z dawnej pracy, spróbowałam ją odtworzyć i wydaje mi się, że z sukcesem. Naprawdę bardzo smaczna. Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 4-5 osób):
1-2 cebule
2 puszki fasoli ( u mnie np. czerwona jasna)
3 puszki tuńczyka w oleju
1 słoiczek pikli z firmy Rolnik (mogą być też same marynowane małe cebulki)
6-8 kiszonych ogórków
oliwa
sól, pieprz
Wykonanie:
1. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski.
2. Dodajemy odsączoną fasolę i mieszamy.
3. Dodajemy odsączone pikle, mieszamy.
4. Dodajemy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki (powinna być przewaga ogórków). Mieszamy.
5. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka. Mieszamy.
6. I na koniec 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz (sporo pieprzu), mieszamy i gotowe.
7. Przekładamy do czystej miski i chowamy pod przykryciem do lodówki. Najlepiej smakuje schłodzona. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/09/saatka-z-tunczykiem-fasola-i-kiszonymi.html