ßßß Cookit - przepis na Makaron z tuńczykiem (bezglutenowy)

Makaron z tuńczykiem (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Dziś przedstawiam przepis na bardzo szybki i smaczny obiad i przede wszystkim bezglutenowy, ale to potrawka dla entuzjastów tuńczyka, którym i ja jestem właśnie. W przepisie używam zmielonego anyżu bez którego to danie się nie obejdzie, dlatego nie pomijajcie tego składnika. Mój anyż udało mi się kupić w sklepie zielarskim .
* * *
Składniki (proporcje dla trzech osób):
3 łyżki masła
2 puszki tuńczyka w oleju (ok. 260 g)
150 ml kwaśnej śmietany
tarta skórka z cytryny
sól, pieprz czarny, zmielony anyż
250 g makaronu bezglutenowego (np. typu penne)
natka pietruszki
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy na patelni. W międzyczasie gotujemy makaron jak zwykle.
2. Gdy masło się rozpuści to dorzucamy do niego tuńczyka, którego rozdrabniamy widelcem.
3. Następnie przyprószamy anyżem oraz tartą skórką z cytryny. Mieszamy i chwilę dusimy.
4. Teraz czas na śmietanę. Mieszamy i chwilę dusimy.
5. Na końcu doprawiamy odpowiednio solą i pieprzem (tak sporo tego pieprzu polecam).
6. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię, w której tworzyliśmy sos i mieszamy wszystko razem i gotowe. Podajemy posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/08/makaron-z-tunczykiem-bezglutenowy.html