Wykonanie
Przedstawiam pomysł na bardzo smaczną zapiekankę, prostą, niewiele składników, a moc smaków i oczywiście bezglutenową. Przepis jest z gatunku tych, co go wszyscy znają, ale każdy ma swoją ulubioną modyfikację. Nasza przedstawia się właśnie tak. Smacznego!Składniki:około 8
ziemniakówokoło 2 surowe
burakiokoło 2
cebuleokoło 4 pęta
kiełbasy śląskiejkawałek
żółtego sera do starciakawałek
boczkuoliwasól,
pieprz,
papryka czerwonaWykonanie:
1.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
2. Na dno naczynia żaroodpornego lejemy trochę
oliwy i układamy pierwszą warstwę
ziemniaków, które solimy i
pieprzymy.
3. Następnie kroimy
buraka w plastry i układamy na warstwie
ziemniaków.
4. Na warstwie
buraków układamy pokrojone w plastry
kiełbasy (2 pęta), na nich pokrojoną w pół-talarki
cebulę, następnie
pieprz,
sól,
czerwona papryka słodka i kapka
oliwy. Na to następna warstwa plastrów
ziemniaka,
sól,
pieprz, warstwa plastrów
buraka, warstwa plastrów
kiełbasy (ostatnie 2 pęta),
cebula w pół-talarki,
sól,
pieprz, czerwona
słodka papryka i kapka
oliwy. Na to ostatnia warstwa
ziemniaków. Następnie około 6 plastrów
boczku, a następnie na sam wierzch ścieramy
żółty ser (na tarce o dużych oczkach) i paprykujemy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez godzinę bez przykrycia.