Wykonanie
Kasza jaglana (bezglutenowa), królowa wśród
kasz, najzdrowsza, zasadotwórcza, przywraca właściwe PH, osusza z nadmiaru wilgoci, zalet można by wymieniać bez końca.Przedstawiam pomysł na bardzo smaczne śniadanie.Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej2 łyżeczki
cukru trzcinowegoszczypta
soli1 łyżka
masłagarść
rodzynek1
jabłkomiódcynamonWykonanie:1.
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy, najpierw pod zimną
wodą, następnie pod gorącą
wodą, a
potem odsączamy na sitku. Dzięki wypłukaniu
kasza traci goryczkę (tak powiadają).
2. Zagotowujemy szklankę z naddatkiem
wody, następnie wsypujemy wypłukaną
kaszę, dodajemy odrobinę
masła, szczyptę
soli i
cukier trzcinowy. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Nie mieszamy.
Kasza tworzy kanaliki, którymi uwalnia się wilgoć.
Kasza nie powinna się przypalić. Jeżeli będziemy mieszać, wtedy nie będzie sypka a' la
kuskus a raczej stanie się "ciapata".
3. W czasie gdy
kasza się gotuje, obieramy
jabłko i ścieramy na tarce o dużych oczkach, sparzamy
rodzynki.
4. Po około 15 minutach gotowania
kasza jest już gotowa, jest lekko chrupiąca, taką właśnie lubimy. Zdejmujemy ją z ognia, wsypujemy do niej
rodzynki, dodajemy starte
jabłko, odrobinę
masła, około 1-2 łyżek
miodu,
cynamon i mieszamy.
5. I mamy gotowe, pyszne i na dodatek bardzo zdrowe śniadanie. Polecam i smacznego.
O
kaszy jaglanej tu i tu .