Wykonanie
Dania i ciasta na każdy dzień!Social IconsStronyOstatnio dodaneLista zaprzyjaźnionych blogówAktualnościNajczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .środa, 23 września 2015pól kilo
mąki2 łyżki
cukrukostka
margaryny125 g 30 % kwaśnej
śmietany1 całe
jajko i 3
żółtka10 dag
drożdżysólsłoik powideł
cukier puderCukier dokładnie rozetrzeć z
margaryną i kolejna dodawać po trochu: rozpuszczone w
śmietanie drożdże,
jajko,
żółtka,
mąkę i
sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, podzielić ciasto na małe porcje, rozwałkować, powycinać trójkąty. Nałożyć na nie niewielkie porcje powideł i uformować rogaliki. Blachę wysmarować tłuszczem, poukładać na niej rogaliki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie piec w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypać
cukrem pudrem lub polukrować.