ßßß Cookit - przepis na Rogaliki drożdżowe ucierane

Rogaliki drożdżowe ucierane

Wykonanie

Dania i ciasta na każdy dzień!
Social Icons
Strony
Ostatnio dodane
Lista zaprzyjaźnionych blogów
Aktualności
Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
środa, 23 września 2015
pól kilo mąki
2 łyżki cukru
kostka margaryny
125 g 30 % kwaśnej śmietany
1 całe jajko i 3 żółtka
10 dag drożdży
sól
słoik powideł
cukier puder
Cukier dokładnie rozetrzeć z margaryną i kolejna dodawać po trochu: rozpuszczone w śmietanie drożdże, jajko, żółtka, mąkę i sól. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, podzielić ciasto na małe porcje, rozwałkować, powycinać trójkąty. Nałożyć na nie niewielkie porcje powideł i uformować rogaliki. Blachę wysmarować tłuszczem, poukładać na niej rogaliki i pozostawić do wyrośnięcia. Następnie piec w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/09/rogaliki-drozdzowe-ucierane.html