Nie wyobrażam sobie Tłustego Czwartku bez pączków, chrustu i oponek :)Tym razem jednak oponki w nieco odmiennej wersji (bez twarogu)Polecam także:Pączki ziemniaczaneSkładniki:2 szklanki mąki tortowej15 dag margaryny2 łyżki śmietany2 jaja1 żółtko5 dag drożdży1 łyżka mleka1 łyżka spirytusu lub octuszczypta soliolej do smażeniacukier puder do posypkiWykonanie:Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem z cukrem i pozostawić do wyrośnięcia.Mąkę wymieszać z margaryną, śmietaną, jajami, żółtkiem i spirytusem. Wyrobić ciasto, dodać wyrośnięty rozczyn i wyrobić bardzo dokładnie, następnie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wykrawać kółka, a w nich otworki.Smażyć na oleju z obydwu stron na złoty kolor.Odsączyć na bibule i posypać cukrem pudrem.