Wykonanie
Burak to super warzywo. Nie dość, że powszechnie dostępne, tanie, łatwe w przechowywaniu, to jeszcze bardzo zdrowe. Zawiera dużo żelaza i jest świetnym naturalnym środkiem krwiotwórczym. Ponadto, dzięki antocyjanom wykazuje właściwości podobne do
czerwonego wina (obniża ryzyko zawału). Kwas foliowy i witamina C sprawiają, że
buraki są jednym z lepszych pokarmów dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. No i ten kolor!Po ostatnim Wege Bazarze mam jednak wrażenie, że
burak nadal kojarzy się z siermięgą i pospolitością- hummus buraczany sprzedawał się najgorzej, a informacja o tym, że ciasto zawiera prawie kilogram
buraków odstraszyła kilku potencjalnych zjadaczy mojego pysznego, wegańskiego, buraczanego brownie.Postaram się zamieścić na blogu kilka ciekawych przepisów, które mam nadzieję, przekonają tych uprzedzonych i utwierdzą w przekonaniu tych już przekonanych, że polski
burak to nie tylko określenie pewnego typu mężczyzn (suchy żart :P), ale również wartościowy produkt, z którego można zrobić za równo obiad jak i deser.Na początek zupa krem z
buraka: banalnie prosta, piękna, smaczna, rozgrzewająca.Składniki:3 duże
buraki2
marchewki1
cebula (najlepiej czerwona)1 ząbek
czosnku2
jabłka2
ziemniaki2 łyżki
masłabulion- ok. 500 ml, ale wszystko zależy od preferowanej gęstości zupy (ja lubię bardzo gęste)
sól,
cukier,
pieprz cytrynowysok z cytryny do smakuśmietana/jogurt/gęste
mleko kokosowe do polaniaPrzygotowanie:1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy
masło na patelni, wrzucamy
czosnek i
cebulę, smażymy chwilę. Następnie dorzucamy resztę warzyw i smażymy ok. 10 minut, często mieszając.2. Podsmażone warzywa zalewamy
bulionem i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrane i pokrojone
jabłko.3. Gdy
jabłko rozpadnie się, miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
cukrem i
sokiem z cytryny. Polewamy
śmietaną,
jogurtem lub
mlekiem kokosowym.Ja dodałam ok. łyżkę
cukru, bardzo mało
soli, sporo
pieprzu i ok. 3 łyżki
soku z cytryny. Wszystko jednak zależy od tego jakie macie warzywa: niektóre
marchewki i
buraki są bardziej słodkie, inne mniej. Tak samo sprawa wygląda z
jabłkami. Trzeba eksperymentować :)