ßßß Cookit - przepis na MALINOWY BUDYŃ JAGLANY

MALINOWY BUDYŃ JAGLANY

nazwa

Wykonanie

Z kaszy jaglanej można zrobić prawie wszystko: placki, kotlety, ciasta, musy. Można ją podać na sypko jako dodatek do warzyw, czy na słodko, zamiast deseru. Budyń jaglany to łatwy sposób na zdrowy i słodki deser, który dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja użyłam soku malinowego, ale każdy inny też będzie ok. Następnym razem zrobię z sokiem jabłkowym i cynamonem.
Składniki:
1/2 szkl. kaszy jaglanej
1/2 szkl. soku malinowego
2 szkl. mleka/wody/mleka roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną lekko podprażyć w garnku (uwaga, żeby nie przypalić), a następnie dokładnie ją przepłukać zimną wodą.
2. Do garnka wlać sok malinowy, wsypać kaszę. Cały czas mieszając dolać gorące mleko.
3. Kaszę gotować do miękkości (ok. 25-30 min.) często mieszając.
4. Gdy kasza wchłonie większość płynu dodać sok z cytryny i zmiksować całość na gładką masę.
5. Budyń przełożyć do miseczek, polać kwaśną śmietaną. Można ozdobić miętą lub stewią i posypać ulubioną posypką, bakaliami etc.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/budyn-jaglany.html