Wykonanie
Z
kaszy jaglanej można zrobić prawie wszystko: placki, kotlety, ciasta, musy. Można ją podać na sypko jako dodatek do warzyw, czy na słodko, zamiast deseru.
Budyń jaglany to łatwy sposób na zdrowy i słodki deser, który dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja użyłam
soku malinowego, ale każdy inny też będzie ok. Następnym razem zrobię z
sokiem jabłkowym i
cynamonem.Składniki:1/2 szkl.
kaszy jaglanej1/2 szkl.
soku malinowego2 szkl. mleka/wody/mleka roślinnego2 łyżki
soku z cytrynykwaśna
śmietanaPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną lekko podprażyć w garnku (uwaga, żeby nie przypalić), a następnie dokładnie ją przepłukać zimną
wodą.2. Do garnka wlać
sok malinowy, wsypać
kaszę. Cały czas mieszając dolać gorące
mleko.3.
Kaszę gotować do miękkości (ok. 25-30 min.) często mieszając.4. Gdy
kasza wchłonie większość płynu dodać
sok z cytryny i zmiksować całość na gładką masę.5.
Budyń przełożyć do miseczek, polać kwaśną
śmietaną. Można ozdobić
miętą lub
stewią i posypać ulubioną posypką,
bakaliami etc.