Wykonanie
Buraki...Lubię je tylko w w wersji barszczu ale o tym innym razem lub w wersji sałatki, którą znam jeszcze z babcinego stołu.
Sałatka, którą Wam dziś zaproponuję idealnie pasuje do ziemniaczków z duszonym drobiem, do pieczeni ale też super pasuje do
schabowego i właściwie każdego innego kawałka mięcha.Dla mnie idealnie komponuje się z biteczkami i sosem, który powstaje w trakcie ich duszenia.Sprawa jest prosta.Potrzebne są:
6 średniej wielkości
burakisok z cytryny2-3 łyżeczki
cukruco najmniej 200 g
śmietany (12% lub 18%).Zaczynamy od ugotowania
buraków. Tu uwaga -
buraki gotują się dość długo (ok. 2-4 godzin). Najlepiej sprawdzić w trakcie gotowania, wbijając w nie widelec i jeśli są już miękkie to znaczy, że nadają się do dalszej obróbki.Jak tylko nieco ostygną, obieramy je ze skóry co jest całkiem przyjemną czynnością bo skóra sama odchodzi. Tu jednak kolejna uwaga -
buraki brudzą ręce i okolice...;)Obrane, ścieramy na drobnych oczkach tarki.Teraz czas odlać sok jaki się z nich wydobędzie. Dodajemy
sok z cytryny (ok. 2 łyżek),
cukier i
śmietanę. Całość mieszamy i możemy podawać.Nie wiem jak Wam będzie smakować ale u mnie w domu to jedna z ulubionych sałatek i podchodzi nawet francuzom, którzy jak wiadomo
buraków nie uznają w kuchni;)