Wykonanie
Znaleziona na Hali Mirowskiej
chińska kapusta bok choy przeleżała w lodówce dwa dni. Nigdy wcześniej jej nie robiłam, nie wiedziałam jak smakuje i do czego służy. Przepis na zupę z dodatkiem tej
kapusty jest kompilacją przepisów na różne gęste zupy, które robiłam do tej
pory.
Pomidory z pierwotnego przepisu zastąpiłam
dynią, bo akurat miałam gotowe puree. Zamiast świeżego
tymianku dodałam właśnie drobno pokrojoną
kapustę. Zupa była bardzo gęsta, sycąca i rozgrzewająca. Dobra na teraz.Składniki:2
cebule2
marchewki2 ząbki
czosnkuok. 500 g puree z dyni*ok. 1/2 szkl.
czerwonej soczewicyok. 1 i 1/2 l
bulionu warzywnegoliść laurowyłyżka masła/margarynykilka sztuk małych kapustek chińskich (u mnie 5 szt.)
sól,
pieprz,
chili w płatkach,
kmin rzymski,
imbir,
kolendra w proszku1.
Cebulę i
marchewkę pokroić w kostkę, podsmażyć na
maśle, dodać rozdrobniony
czosnek, smażyć jeszcze chwilę.2. Warzywa zalać
bulionem, dodać
listek laurowy i gotować pod przykryciem do miękkości.3. Gdy
marchewka będzie miękka zupę lekko zmiksować blenderem.4. Dodać puree z dyni i
soczewicę, gotować aż
soczewica rozklei się w zupie.5. Zupę doprawić
solą,
pieprzem,
chili,
imbirem,
kminem i
kolendrą. Z
kminem nie należy przesadzać, gdyż jego intensywny aromat może zdominować całą potrawę.6.
Kapustę chińską pokroić w cienkie paski i dorzucić do zupy, pogotować jeszcze chwilę.
Kapusta ma być lekko chrupiąca, nie należy jej rozgotowywać.W razie potrzeby zupę można rozcieńczyć
wodą.* Jak zrobić puree z dyni:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/10/ciasteczkowy-koktajl-dyniowy.html