Wykonanie
Smakują jak "
bułki ze sklepu", z tą różnicą, że po ściśnięciu nie zamieniają się w kulkę wielkości
orzecha. Z kilograma
mąki wychodzi ok 16 sztuk, a więc na jedną przypada około 60 gramów
mąki oraz składniki dodatkowe. Nie trzeba więc zjadać siatki
kajzerek aby się najeść. Na śniadanie dla jednej osoby wystarczą dwie takie
bułki.Jest to jeden z najprostszych przepisów na domowe
pieczywo jakie kiedykolwiek udało mi się wypróbować. Polecam początkującym i/lub leniwym amatorom ciepłych bułeczek.Składniki:kilogram
mąki pszennej40 g
drożdży400 ml letniego
mleka200 ml letniej
wody2 łyżki
miodu1 łyżka
solijajkoczarnuszkaPrzygotowanie:1. W dużej misce połączyć
sól,
drożdże i
miód, a następnie wlać
mleko i
wodę, dokładnie wymieszać.2. Do miski z płynem powoli wsypywać
mąkę. Na początku można mieszać łyżką, a po wstępnym połączeniu składników, wyrobić ciasto dłońmi.* Ciasto można wyrabiać na blacie lub bezpośrednio w misce; druga opcja jest o tyle dobra, że nie trzeba
potem myć blatu :P3. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) aby wyrosło - ma mniej więcej podwoić swoją objętość.4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.5. Z wyrośniętego ciasta formować okrągłe bułeczki i układać w kilkucentymetrowych odstępach.6. Bułeczki przykryć ściereczką i znowu odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - tym razem może być to krótszy czas, np. 20 min.7. Po 20 minutach posmarować
bułki rozmąconym
jajkiem i posypać
czarnuszką.*
Czarnuszka ma specyficzny, pikantny smak. Jeśli
bułki mają być podawane ze słodkimi dodatkami, można zrezygnować z posypki.8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.