ßßß Cookit - przepis na KAJZERKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

KAJZERKA ZAPIEKANA Z JAJKIEM I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI

nazwa

Wykonanie

Bułki ze sklepu mają to do siebie, że dobrze smakują przez kilka godzin. Te kupione rano już wieczorem robią się albo suche, albo gumowate. Super-prosta zapiekanka to doskonały sposób na wykorzystanie zabłąkanych, czerstwych kajzerek, które jak zwykle zostały po wczorajszym śniadaniu. Do środka można włożyć właściwie wszystko: różnego rodzaju sery, warzywa, przyprawy, świeże zioła, szpinak, a w wersji słodkiej, owoce (byleby nie były zbyt soczyste, bo sok wycieknie bokiem i bułka rozmięknie zanim zdąży się zapiec).
Składniki:
1 czerstwa kajzerka albo jakakolwiek inna bułka
1 jajko
2-3 pomidorki koktajlowe
grubo mielony pieprz
szczypiorek
Przygotowanie:
1. Ścinamy górną warstwę kajzerki i wydłubujemy miąższ.
2. W powstałe zagłębienie wbijamy jajko, wkładamy pomidorki, obficie posypujemy pieprzem.
3. Bułkę wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika (np. 160 stopni) i zapiekamy albo do momentu ścięcia jajka, albo ok. 20 minut jeśli nie lubimy jajek na miękko. Po 20 minutach zapieczone jajko przypomina jajko na twardo.
4. Gotową zapiekankę posypujemy szczypiorkiem. Najlepsze na ciepło, ale na zimno też ok. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku pikników i innych eventów z udziałem dzieci oraz osób niecierpliwych lub bardzo głodnych: po prostu bierzesz w rękę i zjadasz. Bez sztućców i talerzy.
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/kajzerka-zapiekana-z-jajkiem-i.html