Wykonanie
Ciasto francuskie daje sporo możliwości w kuchni,smakuje wyśmienicie w wytrawnych wersjach,jak również na słodko.Stanowiąc opakowanie dla
kurczaka z
brokułem smakowało nam tak bardzo,że małolat pobiegł po dokładkę.Przepis pochodzi z "Gotuj krok po kroku".
ciasto francuskie - u mnie arkusz o wadze 32 dkg10 - 12 dkg startego na grubej tarce
żółtego sera3 małe pojedyncze
piersi z kurczaka1 nieduży
brokuł1
jajkosezam do posypania wierzchu1 łyżka
przyprawy do gyrosa - użyłam domowej kliktrochę
oleju do smażeniaopcjonalnie kilka listków
rukoliBrokuła dzielę na małe różyczki i gotuję w osolonej wodzie 5 - 7 min.,powinien być al dente,odcedzam.
Kurczaka kroję w małą kostkę,oprószam
przyprawą do gyrosa i smażę na rozgrzanym tłuszczu.Piekarnik nagrzewam do 200 stopni.Arkusz ciasta wykładam na blat,nakładam na nie
kurczaka,następnie
brokuła i
ser.Boki ciasta nadcinam i składam na wierzchu sklejając środkiem poszczególne paseczki.Ciasto smaruję rozbełtanym
jajkiem i posypuję
sezamem,przekładam na blaszkę do pieczenia.Piekę 20 min.Podaję z
rukolą.Smacznego!!!