ßßß Cookit - przepis na Ciasto Bounty :)

Ciasto Bounty :)

nazwa

Wykonanie

Wiórki kokosowe oraz mleczko kokosowe smakują mi coraz bardziej,po tym,jak zaczęłam wyszukiwać informacji na temat wspaniałych właściwości kokosa więc gdy zobaczyłam przepis na ciasto Bounty na blogu raspberries and cream (klik -przepis na krem) od razu przystąpiłam do działania.Spód w oryginalnym przepisie zawiera masło,którego niestety nie posiadałam w odpowiedniej ilości znalazłam więc przepis na spód na oleju na blogu Gotuj z Cukiereczkiem(klik -przepis na spód).Polecam,jeśli jeszcze nie znacie tego ciasta,przystąpcie do pracy od razu :)Nie zmieniając proporcji upiekłam ciasto w tortownicy o średnicy 23 cm i przekroiłam na pół otrzymując w ten sposób 2 kokosowe pyszne ciasta:)
porcja na 1 blat o średnicy 23 cm przekrojony na pół
ciasto:
4 jajka
1 szkl.mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
2/3 szkl.cukru
Z białek ubijam pianę na sztywno,dodaję stopniowo cukier,a następnie po jednym żółtku cały czas ubijając.Zmniejszam obroty miksera i powoli dolewam olej.Następnie mieszając szpatułką dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao.Tortownicę o śr.23 cm.wykładam papierem do pieczenia i wylewam na nią masę.Piekę we wcześniej nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-35 min.do suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmuję z tortownicy i studzę na kratce,zupełnie zimne ciasto kroję na pół.
krem:
500 ml mleka
20 dkg cukru
20 dkg wiórków kokosowych
20 dkg masła
6 łyżek kaszy manny
W rondlu gotuję mleko,dodaję cukier,masło i kaszkę,a gdy masło się rozpuści dodaję wiórki.Mieszam całość i gorącą masę wylewam na 2 blaty.Gdy masa ostygnie,nakładam polewę:
polewa:
20 dkg czekolady - użyłam mlecznej,ale gorzka też się sprawdzi
150 ml śmietany
Do rondla wlewam śmietanę i czekoladę połamaną na kawałki,mieszam do rozpuszczenia czekolady i całość wylewam na 2 blaty z kremem.Odstawiam do stężenia.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/01/ciasto-bounty.html