ßßß
Ciasto kryje w sobie krem z kaszy manny i wiórków kokosowych - za samą kaszą manną nie przepadam, jednak to połączenie jest rewelacyjne!Ciasto jest sycące, spokojnie można się najeść jednym kawałkiem, jednak łasuchy na pewno nie zjedzą tylko jednego ;-). Ciasto znalazłam dawno temu u Arabeski .Zapraszam!Zachęcam do śledzenia naszego Facebooka i Instagrama!Składniki:Ciasto:1/2 szklanki mleka1 szklanka cukru3 jajka3/4 szklanki oleju1 szklanka mąki1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem:4 łyżki kaszy manny100 g wiórków kokosowych2 szklanki mleka1 szklanka cukruPolewa:2 łyżki wody2 łyżki cukru50 g masła100 g czekoladyWykonanie:Aby przygotować krem, składniki umieszczamy w rondelku, mieszamy, podgrzewamy na małym ogniu, aż do zagotowania i zgęstnienia masy. Jeśli zbyt wolno gęstnieje, można dodać dodatkową porcję kaszy manny.Aby przygotować ciasto łączymy mokre składniki i dodajemy do nich suche, dokładnie miksujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.. Ciasto dzielimy na 2 równe części, pierwszą wylewamy do formy, ja użyłam kwadratowej 20x20 cm. Około 20 minut podpiekamy 1 część ciasta, do suchego patyczka.Następnie na ciasto wykładamy masę kokosową, dokładnie rozprowadzamy, zalewamy pozostałym ciastem i pieczemy jeszcze ok. 30 minut.Po wystudzeniu ciasta przygotowujemy polewę - wodę, cukier i masło podgrzewamy w rondelku, aż do zawrzenia, zdejmujemy z ognia, dodajemy czekoladę, mieszamy aż się roztopi.
Ciasto dokładnie pokrywamy czekoladą. Możemy przed polaniem pokroić ciasto na małe porcje. Każdą na koniec dekorujemy truskawką.Dolne ciasto może lekko nasiąknąć kremem i może wydawać się, że powstał zakalec, jednak tak nie jest. Taki pasek raz wychodzi, a raz nie, kwestia szczęścia ;-).Smacznego!