Wykonanie
Mocno pomidorowa z lekko kwaskowym posmakiem,z dodatkiem pachnącej,świeżej
bazylii oraz
suszonych pomidorów i
wina.Zupa nadaje się dla wegetarian.
ok.80 dkg krojonych
pomidorów w zalewie120 ml białego
wytrawnego wina500 ml
bulionu warzywnego lub
wody z dodatkiem 2 łyżek domowej
przyprawy2 łyżki
oliwy od
suszonych pomidorków1 łyżka
masła1 ząbek
czosnku1 średnia
cebula8 połówek
suszonych pomidorów w
oliwnej zalewie2 łyżki posiekanej świeżej
bazylii150 ml
śmietanysól i
pieprz do smakuW garnku rozgrzewam
oliwę i
masło,podsmażam na tym pokrojoną w kostkę
cebulę,dodaję krojone
pomidory z kartonika,drobno posiekany
czosnek,
wino,drobno pokrojone
suszone pomidory,2 łyżki domowej
przyrawy,całość zalewam
wodą,przykrywam i na małym ogniu gotuję ok.20 min.Następnie zdjemuję z ognia,dorzucam
bazylię i całość miksuję.Dodaję
śmietanę,doprawiam
solą i
pieprzem.Smacznego!!!