Wykonanie
Przetestowane przez mojego grymaszącego małolata i zatwierdzone jako "jadalne",stąd śmiem twierdzić,że są idealne dla dzieci.Polecam z
ketchupem lub w wersji raczej dla dorosłych z marynowanymi w occie
gruszkami.
1
cebula - kroję w kostkę1 łodyżka
selera naciowego - kroję bardzo drobno2 nieduże
marchewki - ścieram na grubej tarce30 dkg
cukinii - ścieram na grubej tarce1-2 ząbki
czosnku - przeciskam przez praskę40 dkg dowolnie wybranej
fasolki z puszki,mogą być 2 rodzaje-u mnie
masłowa - odsączam,rozgniatam widelcem5 dkg
bułki tartejulubione
przyprawy ziołowe-ja dodałam po odrobinie
majeranku,
słodkiej papryki,
bazyliipieprz,ew.
sóltłuszcz do smażeniaW rondlu rozgrzewam tłuszcz i wrzucam
marchewkę,
selera i odciśniętą z nadmiaru soku
cukinię i smażę,aż warzywa lekko zmiękną,dodaję
czosnek i smażę 1 min.Rondel zdejmuję z ognia i studzę.Do chłodnej masy warzywnej dodaję rozdrobnione widelcem
fasolki,
bułkę tartą,
przyprawy.Mieszam,przykrywam całość i schładzam 20-30 min.(opcjonalnie).Na patelni rozgrzewam
olej,z masy warzywnej formuję niewielkie burgery i smażę na złoto z obu stron na niedużym ogniu.Smacznego!!!