ßßß Cookit - przepis na Czerwona kapusta do obiadu lub wędlin :)

Czerwona kapusta do obiadu lub wędlin :)

nazwa

Wykonanie

Jeden ze "173 specjałów siostry Anastazji", a mianowicie surówka z czerwonej kapusty. Przynać muszę,że smak czerwonej kapusty był mi nieznany. A szkoda,bo smakuje całkiem nieźle i myśle,że częściej będzie na moim stole. Nie mogłam się zdecydować w jaki sposób ją przygotować,pomysł s.Anastazji najbardziej przypadł mi do gustu.
1 główka czerwonej kapusty - ja zużyłam pół główki
1 nieduża cebulka
1 puszka groszku - pół,jeśli dajemy mniej kapusty
majonez
sok z cytryny
sól
Kapustę drobno pokroiłam i ugotowałam w osolonej wodzie. Odcedziłam na durszlaku i od razu skropiłam obficie sokiem z cytryny,żeby przywrócić kapuście ładny kolor i podkreślić smak.Pozostawiłam ją do ostudzenia, a następnie przełożyłam kapustę do miski,dodałam odsączony groszek,pokrojoną w kostkę cebulę i całość wymieszałam z majonezem.Można dodać sól i sok z cytryny do smaku. Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/05/czerwona-kapusta-do-obiadu-lub-wedlin.html