Wykonanie
Pożegnanie lata trochę się przeciąga. Powietrze pachnie jesienią, liście spadają, ale termometry wciąż pokazują całkiem wysokie wartości, a Słońce świeci na bezchmurnym niebie. Mi się to podoba. Nawet bardzo. Z tego powodu prezentuję dzisiaj przepis na lekką i pyszną tarty (czy słodka
tarta kiedykolwiek może być "niepyszna"? :)). Z dużą ilością letnich
jeżyn,
jogurtem i
miodem, na
ciasteczkowo-
otrębowym spodzie. Można ją zrobić bardzo szybko. Wymaga tylko pozostawienia w lodówce na około 3 godziny, aby mogła spokojnie stężeć. Więc bardzo polecam taką wakacyjną tartę!
/forma o średnicy 25 cm/spód:130g kruchych
ciasteczek kokosowych3 łyżki
otrębów owsianych2 łyżki
masłamasa:300g
jogurtu naturalnego60g
serka śmietankowego3 małe
jajka2 łyżki
miodu2 łyżki
mąki ziemniaczanej300g
jeżynCiasteczka i
otręby rozdrobnić w malakserze. Dodać
masło i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do formy. Dokładnie ją wylepić. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Jogurt,
serek,
jajka,
miód i
mąkę umieścić w misie miksera i zmiksować do połączenia się składników. Masę przelać do wcześniej przygotowanej formy. Położyć
jeżyny. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 35 minut. Po tym czasie nadzienie powinno być ścięte. Wyjąć i ostudzić. Następnie wstawić do lodówki na około 3 godziny, aby masa stężała. Smacznego!