Wykonanie

Wrzesień żegnam delikatnymi serniczkami z marcepanem i
granatem, na grubym, pysznym
ciasteczkowym spodzie.

/12 serniczków/spód:150g
ciastek maślanych4 łyżki
otrębów żytnich3 łyżki
oleju kokosowegomasa serowa:250g
mascarpone250g
ricotty100g marcepanu3 łyżki
mleka1
białko1
jajko1
granatCiastka wraz z
otrębami rozdrobnić w malakserze. Dodać
olej kokosowy i zmiksować na gładką masę. Włożyć przygotowaną masę (docisnąć) do papilotek i do formy. Wstawić do lodówki.
Mascarpone i
ricottę zmiksować. Dodać
białko,
jajko i
mleko. Ponownie zmiksować do połączenia się składników. Wsypać pokrojony w drobną kostkę marcepan. Wymieszać. Masę przełożyć do wcześniej przygotowanych papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie uchylić lekko drzwi piekarnika i trzymać tam serniczki przez około 1 godzinę. Wyjąć i ostudzić. Przed podaniem udekorować ziarenkami
granatu. Można jeszcze schłodzić w lodówce. Smacznego!
