Wykonanie

Pyszne, kremowe risotto na lato. Z
botwinką i małymi
buraczkami. Ma ciekawy kolor i cudowny smak. Bardzo polecam!P.S. Zapraszam na mojego świeżutkiego Instagrama: instagram.com/enunplato ! :)

/około 4 porcje/250g
ryżu arboiro2 pęczki
botwinki2 łyżki
oliwy z oliwek2 średnie
cebule cukrowe2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
soli morskiej1/2 łyżeczki
czarnego pieprzu80g
startego sera typu
parmezan1 łyżka
masła1 litr
bulionu warzywnegokilka listków
pietruszkiOczyszczamy
botwinkę. Odcinamy
buraczki. Obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 200 stopniach przez 2 minut. Liście
botwinki wkładamy do wrzącej
wody i trzymamy je garnku przez około 5 minut. Następnie siekamy je. Odstawiamy.
Cebule i
czosnek drobno siekamy. Podsmażamy je na
oliwie. Dodajemy
ryż i mieszamy. Czekamy, aż będzie szklisty. Następnie zaczynamy dolewać porcjami
bulion. Wlewamy jego niewielką część, mieszamy i gotujemy do wchłonięcia płynu. Postępujemy tak dolewając
bulion, aż zostanie on całkowicie wchłonięty.
Buraczki wyjmujemy i kroimy na jeszcze mniejsze kawałki. Dodajemy je i wcześniej przygotowane liście do risotto. Mieszamy. Wsypujemy
sól,
pieprz i
parmezan. Dodajemy
masło. Ponownie mieszamy i zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut. Przed podaniem możemy ozdobić danie
pietruszką. Smacznego!