Wykonanie
Według mnie jest to najlepszy i najprostszy sernik na zimno. Bez
żelatyny i
jajek. Tylko z kilku prostych składników. Całą masę świetnie trzyma
czekolada. Również dzięki niej nie musimy dodawać żadnego
cukru. Jest bardzo kremowy i dobrze się kroi. Na wierzchu ułożyłam leśne
jeżyny, choć każde inne
owoce lata się tutaj sprawdzą. Bardzo, bardzo polecam na trwające właśnie upały. Dla fanów
czekolady. I nie tylko :)
/tortownica o średnicy 21 cm/spód:160g
kakaowych kruchych
ciasteczek1 łyżka
masłamasa:550g dobrego, gęstego
twarogu na sernik200ml
śmietanki 36%300g
gorzkiej czekolady 70%około 1 i 1/2 kubka
jeżynFormę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasteczka rozdrobnić razem z
masłem na gładką masę. Wyłożyć nią dokładnie spód formy. Wstawić do lodówki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostudzić ją, ale nie musi być całkowicie zimna. Połączyć bardzo dokładnie z
serem.
Śmietankę ubić na sztywno mikserem. Delikatnie wymieszać ją z masą
serową. Tak przygotowany sernik przełożyć do formy i wygładzić. Wstawić do lodówki na noc. Przed podaniem ułożyć na wierzchu
owoce. Smacznego!