Wykonanie
W niedzielę byłam w odwiedzinach na wsi i przywiozłam z niej same pyszności.
Między innymi swojskie
jeżynki, własnoręcznie zrywane (z których własnie robi się soczek) i
cukinię.W pierwszych planach
cukinia miała iść do słoików ale jakoś tak naszło mnie na placuszki. Ponieważ nigdy ich nie
jadłam a słyszałam że są bardzo dobre to postanowiłam je zrobić.Szczerze powiedziawszy nie spodziewałam się, że placki z
cukinii mogą być tak dobre. Jak to określił mój narzeczony były "zajebis*e".Są bardzo proste w wykonaniu, podobne do placków ziemniaczanych. Placuszki są bardzo mięciutkie, wręcz rozpływające się w ustach, z
wędzonym łososiem smakują wybornie;)Polecam bardzo;)
Składniki:1 duża
cukinia2
marchewki1 duża
młoda cebula2 ząbki
czosnkugarść poszatkowanego
koperku2
jajka4 łyżki
śmietany 12 %4 łyżki
mąki4 łyżki
bułki tartejsólpieprzpapryka wędzona
łosoś wędzonyolej do smażeniaWykonanie:
Cukinię wymyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na około 30 minut. W
między czasie obrać
marchew i zetrzeć ją na tarce.
Koperek dokładnie posiekać,
czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć
cukinię, dodać
koper,
czosnek,
marchew i
cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać
jajka,
śmietanę,
mąkę oraz
bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić
pieprzem,
solą i sporą porcją
papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron.Podawać z plastrami
wędzonego łososia.Smacznego ;)