ßßß
Składniki:500 g mąki pszennej typ 6503/4 szklanki jogurtu naturalnegołyżka cukruopakowanie drożdży instant2 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka soli1 jajkoWykonanie: Mąkę przesiać, dodać do niej drożdże, cukier, sól, oliwę, jogurt i całe jajko. Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić, tak aby było ono gładkie i elastyczne. Miseczkę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, delikatnie je przerobić. Uformować wałek - lekko spłaszczając od góry (tak jak na kopytka) i pokroić na części (u mnie 10). Bułeczki wyłożyć na oprószoną mąką blaszkę i pozostawić na około 30 minut do napuszenia. Gotowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 18 minut.Smacznego ;)