ßßß
Muffinki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, nie wanilinowego)1 jajko0,5 szklanki oleju słonecznikowegoszklanka mlekaKrem waniliowy:3 białka300 g masła 82%szczypta soli3/4 szklanki cukru waniliowegoaromat waniliowyWykonanie kremu: Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich sól oraz cukier, całość podgrzewać w kąpieli wodnej do czasu, aż cukier się rozpuści. Ściągnąć miskę z kąpieli wodnej i jeżeli jest ciepła to należy ją przestudzić. Za pomocą miksera ubić białka na sztywno, cały czas miksując dodawać masło. Po pewnym czasie masa może wyglądać na zważoną, co będzie oznaczało, że już niedługo będziemy mieć gotowy krem. Masę miksować do czasu, aż będzie konsystencją przypominała masło. Na sam koniec dodać opakowanie aromatu waniliowego, wymieszać.Wykonanie: Mąkę, proszek do pieczenia przesiać, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego ;)