Wykonanie
Witajcie kochani ;) Tak jak obiecałam umieszczam przepis na muffinki Pani
Młoda- wiem, że miały być wczoraj ale nie było mnie w domu więc nie miałam możliwości wstawienia przepisu.Muffinki są bardzo dobre, długo zachowują świeżość a przy tym są proste w wykonaniu. Przepis na nie pochodzi z bloga: CiastkożercySerdecznie polecam ;)

Muffinki:2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego (prawdziwego, nie wanilinowego)1
jajko0,5 szklanki
oleju słonecznikowegoszklanka
mlekaKrem
waniliowy:3
białka300 g
masła 82%szczypta
soli3/4 szklanki
cukru waniliowegoaromat waniliowyWykonanie kremu:
Białka oddzielić od
żółtek, dodać do nich
sól oraz
cukier, całość podgrzewać w kąpieli
wodnej do czasu, aż
cukier się rozpuści. Ściągnąć miskę z kąpieli
wodnej i jeżeli jest ciepła to należy ją przestudzić. Za pomocą miksera ubić
białka na sztywno, cały czas miksując dodawać
masło. Po pewnym czasie masa może wyglądać na zważoną, co będzie oznaczało, że już niedługo będziemy
mieć gotowy krem. Masę miksować do czasu, aż będzie konsystencją przypominała
masło. Na sam koniec dodać opakowanie
aromatu waniliowego, wymieszać.Wykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia przesiać, dodać
cukier kryształ i
cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj:
jajko,
olej i
mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić
między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Smacznego ;)