Wykonanie
Lubicie mięte? Bo ja bardzo;) Na blogu jest już przepis na
lody miętowe - jakby ktoś był zainteresowany.Tym razem mam dla Was przepis na przepyszne ciasto Miętusek które zrobiłam sobie z okazji imienin. Ciasto wszystkich zachwyciło smakiem.Miętusek nie należy do bardzo słodkich ciast, jest raczej takim lekko orzeźwiającym deserem- idealnym jak dla mnie w ciepłe dni. Masa miętowa jest delikatna, kremowa i zdecydowanie nie za słodka. Całość smaku dopełnia pianka na bazie kremówki i
galaretki agrestowej.Niestety Miętusek nie należy do szybkich ciast- stygnący
budyń, tężejąca
galaretka to wszystko sprawia, że trochę musimy poczekać na delektowanie się jego smakiem.Przepis na ciasto dostałam od znajomej.Dla mnie to strzał w dziesiątkę- jestem pewna, że i Wam posmakuje;)
Miętuska podałam na porcelanie Bogucice- kolekcja
GloriaSkładniki:3
jajkaszczypta
soli1/3 szklanki
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniapół szklanki
cukru2 czubate łyżki
kakaoKrem
miętowy:0,75 l
mleka 3.2%2 budynie
waniliowe 60 g300 g landrynek
miętowych3 łyżki
cukru1/2 szklanki
wody4 łyżki
syropu miętowego (victoria cymes)1,5 kostki
masłaPianka agrestowa:600 ml kremówki3/4 szklanki wrzącej
wody2
galaretkiPonadto:200 g
herbatnikówczekolada gorzkaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić z szczyptą
soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać
cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Do ubitych
białek dodać przesiany
proszek do pieczenia,
mąkę i
kakao- delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić.W
między czasie przygotować krem. 2 szklanki szklanki
mleka i
cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż
mleko zacznie wrzeć. W osobnej miseczce wymieszać pozostałą ilość
mleka z proszkiem budyniowym i dodać je go gotującego się
mleka. Ugotować gęsty
budyń. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą
wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący
budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać
miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim
masłem.
Miętową masę wyłożyć na wystudzony
biszkopt, przykryć
herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki.
Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej
wody i pozostawić do lekkiego zgęstnienia i przestudzenia. Kremówkę przelać do misy miksera i ubijać, pod koniec ubijania stopniowo dodawać przestudzoną
galaretkę- zmiksować na gęstą masę. Piankę wyłożyć na
herbatniki, wyrównać- posypać startą
czekoladą.Ciasto schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc.Smacznego;)