Wykonanie
Dopadła i mnie ochota na bigos z nowej
kapusty a to wszystko za sprawą Marzenki z Kulinarne Szaleństwa Maniusi .Robi się go znacznie szybciej niż z
kapusty kiszonej a smakuje nie mniej wybornie. Idealnie sprawdzi się z młodymi ziemniaczkami na przepyszny, domowy obiad.Lubicie taki bigos?
Składniki:1.5 kg
młodej kapusty3
młode marchewki0,5 kg
pomidorów1 kg
karkówki4
cebulesól do smaku
pieprz do smakudomowa
wegeta do smaku2 łyżeczki
przecieru pomidorowegoWykonanie:
Kapustę obrać z liści, oczyścić i wymyć. Wydrążyć z niej środek i pokroić na większe paski, przełożyć do garnka.
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
Marchew,
cebulę i
pomidory umieścić na patelni i podsmażyć do czasu, aż warzywa będą miękkie.
Mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę, podsmażyć.
Mięso, podsmażoną
marchew,
cebulę i
pomidory przełożyć do poszatkowanej
kapusty, podlać
wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku
pieprzem,
sola oraz
wegetą. W razie potrzeby należy dolać odrobinę
wody i dusić dalej. Gdy warzywa i
mięso będą już miękkie dodać 2 łyżeczki
przecieru pomidorowego, wymieszać i podawać gorące.Smacznego ;)