ßßß Cookit - przepis na Domowa wegeta

Domowa wegeta

nazwa

Wykonanie

Za oknem piękna pogoda, w końcu zrobiła się wiosna. A skoro wiosna to i słoneczko z którego warto korzystać.
Dzisiaj mam dla Was przepis na domową wegetę, wolą od przeróżnych ulepszaczy, chemii, glutaminianu sodu no i przede wszystkim z dużo większą zawartością jarzyn.
Jak sprawdziłam kupna "wegeta" w swoim składzie zawiera tylko 15% warzyw a reszta to same polepszacze smaku.
Przygotowanie domowej, prawdziwej wegety nie jest trudne ale wymaga sporo cierpliwości. Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;)
Domowa wegeta to idealny dodatek do wielu zup, mięs i innych domowych smakołyków.
Polecam bardzo ;)
Składniki:
po 300 g marchewki, pietruszki, pasternaka, pora, cebuli i selera
pęczek natki pietruszki
pęczek lubczyku
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka mielonego czosnku
Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, pasternak, por, cebulę oraz seler, obrać, wymyć i pokroić na drobne kawałki, następnie ułożyć je na pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 45- 65 stopni (z uchylonymi drzwiczkami) i suszyć do czasu, aż warzywa będą całkowicie suche(czas suszenia zależy od temperatury i właściwości piekarnika). Lubczyk oraz natkę pietruszki, wymyć, osuszyć i wysuszyć na słońcu, następnie skruszyć je. Ziele angielskie, sól oraz gałkę muszkatołową zmielić w młynku do pieprzu. Wysuszoną marchew, pietruszkę, pasternak, por, cebulę, seler, pietruszkę, lubczyk połączyć z solą, pieprzem, gałką, papryką i czosnkiem. Wymieszać i gotowe;)
Smacznego;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/04/domowa-wegeta.html