Wykonanie
Za oknem piękna pogoda, w końcu zrobiła się wiosna. A skoro wiosna to i słoneczko z którego warto korzystać.Dzisiaj mam dla Was przepis na domową
wegetę, wolą od przeróżnych ulepszaczy, chemii, glutaminianu
sodu no i przede wszystkim z dużo większą zawartością jarzyn.Jak sprawdziłam kupna "
wegeta" w swoim składzie zawiera tylko 15% warzyw a reszta to same polepszacze smaku.Przygotowanie domowej, prawdziwej
wegety nie jest trudne ale wymaga sporo cierpliwości. Nie potrzeba nam także specjalnych urządzeń, bo przecież piekarnik ma każdy z nas (chyba :p) ;)Domowa
wegeta to idealny dodatek do wielu zup,
mięs i innych domowych smakołyków.Polecam bardzo ;)
Składniki:po 300 g
marchewki,
pietruszki,
pasternaka,
pora,
cebuli i
selerapęczek
natki pietruszkipęczek
lubczykułyżeczka
soliłyżeczka
pieprzu6 ziaren
ziela angielskiegołyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
gałki muszkatołowejłyżeczka mielonego
czosnkuWykonanie:
Marchewkę,
pietruszkę,
pasternak,
por,
cebulę oraz
seler, obrać, wymyć i pokroić na drobne kawałki, następnie ułożyć je na pergaminie i podsuszyć (najlepiej na słońcu), następnie przełożyć je do piekarnika nagrzanego do 45- 65 stopni (z uchylonymi drzwiczkami) i suszyć do czasu, aż warzywa będą całkowicie suche(czas suszenia zależy od temperatury i właściwości piekarnika).
Lubczyk oraz
natkę pietruszki, wymyć, osuszyć i wysuszyć na słońcu, następnie skruszyć je.
Ziele angielskie,
sól oraz
gałkę muszkatołową zmielić w młynku do
pieprzu. Wysuszoną
marchew,
pietruszkę,
pasternak,
por,
cebulę,
seler,
pietruszkę,
lubczyk połączyć z
solą,
pieprzem, gałką,
papryką i
czosnkiem. Wymieszać i gotowe;)Smacznego;)