Wykonanie
Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i
powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później. Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać jej szansę. Nie żałuję, że ją przyrządziłam. Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;)P rzepis pochodzi z czasopisma "
Pieprz i
sól".Serdecznie polecam;)

Składniki:1/2 główki dużej
kapusty1
cebula500 g mielonego karczku100 g
ryżu1
marchewka1
por1
pietruszkakawałek
selera2 ziarna
ziela angielskiego2
liście laurowe3 ziarna
pieprzu3 łyżki
koncentratu pomidorowegołyżeczka
słodkiej paprykiszczypta
ostrej paprykiłyżeczka
majerankusól do smaku
pieprz do smakułyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
masłaWykonanie:
Cebulę pokroić i zeszklić na
maśle. Dodać
mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor.
Marchewkę,
pietruszkę i
seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej
wody. Dodać
liście laurowe, ziarna
pieprzu oraz
ziele angielskie, całość zagotować. W
między czasie
kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną
kapustę oraz podsmażone z
cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy
ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać
przecier pomidorowy oraz
przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami
mąki wymieszanymi z zupą.Smacznego ;)