ßßß
Składniki:1/2 główki dużej kapusty1 cebula500 g mielonego karczku100 g ryżu1 marchewka1 por1 pietruszkakawałek selera2 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe3 ziarna pieprzu3 łyżki koncentratu pomidorowegołyżeczka słodkiej paprykiszczypta ostrej paprykiłyżeczka majerankusól do smakupieprz do smakułyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki masłaWykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zupą.Smacznego ;)