ßßß Cookit - przepis na Gołąbkowa

Gołąbkowa

nazwa

Wykonanie

Lubicie gołąbki? Jeżeli tak to mam dla Was równie smaczną jednak zdecydowanie mniej pracochłonną propozycję. Dzisiaj zapraszam na pyszną zupę gołąbkową ;)
Na przepis natchnęłam się już jakiś czas temu i powiem szczerze, że dość ostrożnie do niego podchodziłam. Przez długi czas odstawiałam go do zrobienia na później. Jednak z racji braku pomysłu na obiad, wczoraj postanowiłam dać jej szansę. Nie żałuję, że ją przyrządziłam. Zniknęła w mgnieniu oka, była przepyszna ;)
P rzepis pochodzi z czasopisma "Pieprz i sól".
Serdecznie polecam;)
Składniki:
1/2 główki dużej kapusty
1 cebula
500 g mielonego karczku
100 g ryżu
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
kawałek selera
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 ziarna pieprzu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki
łyżeczka majeranku
sól do smaku
pieprz do smaku
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki masła
Wykonanie: Cebulę pokroić i zeszklić na maśle. Dodać mięso i smażyć do czasu, aż straci różowy kolor. Marchewkę, pietruszkę i seler, obrać, oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Pora oczyścić i pokroić w plasterki. Jarzyny przełożyć do garnka i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Dodać liście laurowe, ziarna pieprzu oraz ziele angielskie, całość zagotować. W między czasie kapustę pokroić w kostkę. Gdy zupa się zagotuje dodać do niej pokrojoną kapustę oraz podsmażone z cebulą mięso, całość gotować około 15 minut. Następnie wsypać do zupy ryż i gotować do jego miękkości. Na sam koniec dodać przecier pomidorowy oraz przyprawy. Zupę zagęścić 2 łyżkami mąki wymieszanymi z zupą.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/03/goabkowa.html