Wykonanie
Ostatnio mam obsesję na punkcie
buraków (o czym przekonacie się w następnych postach), więc postanowiłam zrobić mój ukochany
makaron w takiej właśnie wersji.
Buraki idealnie komponują się z
kozim serem i
rukolą, stąd też takie dodatki do pesto. :)

Składniki:Pesto:2
burakiłyżka
oleju z
orzechów woskichłyżka startego
parmezanu2 łyżeczki
majerankusól morska,
pieprz1 ząbek
czosnkułyżka uprażonego na suchej patelni
słonecznika+100g
koziego sera3 spore garści
rukoli (ok 60g)300g
makaronu pennePrzygotowanie:
Buraki upiec- ja pokroiłam na kawałki i rozłożyłam na papierze do pieczenia, posypałam łyżeczką
majeranku i piekłam ok 30 minut w 200' (jakiś czas temu kolega odradził mi folię aluminiową, więc eksperymentuję;)).Gdy
buraki będą miękkie, wyjąć je z piekarnika i ostudzić.
Buraki zblendować na jednolitą masę, dodać
olej, łyżeczkę
majeranku,
słonecznik i
parmezan.
Czosnek drobno posiekać i dodać do pesto. Doprawić
solą i
pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Makaron ugotować i odcedzić.
Kozi ser pokruszyć/ pokroić na drobne kawałki.
Makaron wymieszać z gotowym pesto. Podawać posypany
rukolą i
kozim serem.