ßßß Cookit - przepis na Kremowa tarta z kurkami (orkiszowa)

Kremowa tarta z kurkami (orkiszowa)

nazwa

Wykonanie

Wszędzie ta ricotta i ricotta a ja akurat jej w domu nie miałam. Były za to kurki, więc trzeba było wymyślić coś innego. Mozzarella z twarogiem zdecydowanie zdała egzamin. :)
Składniki:
Na spód:
1 szklanka mąki orkiszowej typ 700
1 jajko
½ łyżeczki soli morskiej
szczypta pieprzu
100 g masła (powinno być miękkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
300g kurek
1 cebula
2 łyżki posiekanego koperku
1 opakowanie mozzarelli (220g)
2 łyżki półtłustego twarogu
75g śmietany 12%
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać, zagnieść i włożyć w pojemniku lub owinięte folią spożywczą do lodówki na min pół godziny (można trzymać nawet całą noc).
Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika (190st.) na ok. 15 minut.
W tym czasie przygotować farsz.
Kurki umyć, cebulę obrać i pokroić w kostkę i razem wrzucić na patelnię, dusić ok 10 minut.
W misce zblendować mozzarellę z twarogiem, dodać śmietanę, koperek.
Dorzucić kurki z cebulą, wymieszać i gotowym farszem zalać upieczone kruche ciasto.
Wstawić do piekarnika na 15 minut.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/09/kremowa-tarta-z-kurkami-orkiszowa.html