ßßß Cookit - przepis na Truskawkowe pancakes bez cukru, jajek, nabiału i glutenu

Truskawkowe pancakes bez cukru, jajek, nabiału i glutenu

nazwa

Wykonanie

Zamiast jajek użyłam siemię lniane, zwykłe mleko zastąpiłam roślinnym, mąka jest bezglutenowa. Wszystko jest zrobione tak, aby każde dziecko mogło się najeść, nie zważając na wszelkie alergie i diety. Niestety nie posiadam talentu plastycznego, mam nadzieję, że Wasze cudaki będą wyglądać lepiej. ;)
Składniki:
300g truskawek bez szypułek
1,5 szklanki mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej)
szklanka mleka sojowego (lub innego roślinnego)
łyżka siemienia lnianego
3 łyżki gorącej wody
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
2 łyżki syropu daktylowego
olej do smażenia
Przygotowanie:
Siemię lniane zmielić w młynku, zalać 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.
Do miski wsadzić truskawki, mąkę, mleko, proszek do pieczenia, syrop daktylowy, siemię lniane i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Rozgrzać trochę oleju na patelni, usmażyć naleśniki, z gotowych wycinać kształty (foremkami do wykrawania) i dowolnie je ozdabiać.
Z resztek z naleśników zrobiłyśmy owocowe szaszłyki, co można zobaczyć na zdjęciu poniżej. :)
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2014/05/truskawkowe-pancakes-bez-cukru-jajek-i.html