Wykonanie
Zamiast
jajek użyłam
siemię lniane, zwykłe
mleko zastąpiłam roślinnym,
mąka jest bezglutenowa. Wszystko jest zrobione tak, aby każde dziecko mogło się najeść, nie zważając na wszelkie alergie i diety. Niestety nie posiadam talentu plastycznego, mam nadzieję, że Wasze cudaki będą wyglądać lepiej. ;)
Składniki:300g
truskawek bez szypułek1,5 szklanki
mąki ryżowej (lub innej bezglutenowej)szklanka
mleka sojowego (lub innego roślinnego)łyżka
siemienia lnianego3 łyżki gorącej
wodyłyżeczka
proszku do pieczenia (bezglutenowego)2 łyżki
syropu daktylowegoolej do smażeniaPrzygotowanie:
Siemię lniane zmielić w młynku, zalać 3 łyżkami gorącej
wody, wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.Do miski wsadzić
truskawki,
mąkę,
mleko,
proszek do pieczenia,
syrop daktylowy,
siemię lniane i wszystko razem zmiksować na gładką masę.Rozgrzać trochę
oleju na patelni, usmażyć naleśniki, z gotowych wycinać kształty (foremkami do wykrawania) i dowolnie je ozdabiać.Z resztek z naleśników zrobiłyśmy
owocowe szaszłyki, co można zobaczyć na zdjęciu poniżej. :)