ßßß Cookit - przepis na Kalafiorowe kotleciki

Kalafiorowe kotleciki

nazwa

Wykonanie

Kalafior jest najłatwiej strawnym członkiem rodziny warzyw kapustnych. Jest niskokaloryczny, ma właściwości przeciwrakowe, zawiera wapń, żelazo, cynk, sód, fluor, witaminy: K, B1, B6, E, C, P.
Składniki:
kalafior
otręby orkiszowe - ok. pół szklanki
2 jajka
6 łyżek mąki ryżowej
łyżka posiekanego koperku
sól morska, pieprz
łyżka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Kalafior podzielić na różyczki, ugotować na parze (ok 8 min.), rozgnieść widelcem i poczekać aż ostygnie.
Następnie dodać posiekany koperek, jajka, mąkę, przyprawy i wymieszać. Ręcznie formować kotlety, obtaczać w otrębach orkiszowych. Rozgrzać olej na patelni i smażyć kotlety obydwóch stron.
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/11/kalafiorowe-kotleciki.html