Wykonanie
25 października to Światowy Dzień
Makaronu. Z tej okazji zrobiłyśmy dla Was przepyszne spaghetti:) Przygotowanie zajmuje niecałe 30 min. a efekt jest zniewalający!
Składniki (porcja na 4 osoby):
makaron bezglutenowy kukurydziany spaghetti- garść (objętość szklanki)1 duża
pierś z kurczaka (ok. 350g)
fasolka szparagowa zielona 450g (ja użyłam mrożonej)
sól morska,
pieprzPESTO:6
suszonych pomidorów12 zielonych
oliwek1/2 ząbka
czosnku3 listki
bazylii (lub jedna łyżeczka
przyprawy)4 łyżeczki zalewy
oliwnej z
suszonych pomidorów lub
oliwy z oliwekszczypta słodkiej
czerwonej paprykigarść
sezamu (widoczna na zdjęciu)Przygotowanie:Przygotować pesto:
Suszone pomidory drobno pokroić.
Oliwki rozdrobnić i zgniatać widelcem.Dodać posiekaną
bazylię i
czosnek,
słodką paprykę i zalewę. Na koniec dorzucić
sezam, całość wymieszać.
Fasolkę ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić/ lub ugotować na parze.
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, doprawić
solą i
pieprzem, usmażyć na odrobinie
oleju.Do
kurczaka dodać
fasolkę,
makaron i gotowe pesto, podgrzać na wolnym ogniu, wymieszać.